top of page

Hyperemesis gravidarum - als elke prikkel er één teveel is

Wat is hyperemesis gravidarum?

Hyperemesis gravidarum of HG is een ernstige vorm van misselijkheid en braken tijdens de

zwangerschap. Dit kan leiden tot:

Uitdroging

Duizeligheid

Extreme vermoeidheid

Gewichtsverlies


Daarnaast kan HG ook een zware impact hebben op het mentale en sociale welzijn van de zwangere vrouw. In België treft HG ongeveer 1-2% van alle zwangere vrouwen. De exacte oorzaak van HG is nog niet bekend. Mogelijks wordt het veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Behandeling van HG kan bestaan uit voedings- en levensstijlveranderingen, medicijnen en in zeldzame gevallen ziekenhuisopname.

Als een vrouw met HG bovendien prikkelgevoeligheid ervaart, kan een ergotherapeut ondersteuning

bieden om hier mee om te gaan.


Getuigenis van een HG patiënt

“Maar mevrouw, misselijkheid tijdens de zwangerschap is perfect normaal he.”


Ja bedankt. Ik was me met andere woorden aan het aanstellen. Onderweg naar huis van het bezoek van de huisarts huilde ik tranen met tuiten. Nochtans was ik – zelfs zwanger en opgepompt van de hormonen – niet direct een emotioneel type.


Ochtendmisselijkheid noemen ze het toch? Waarom geef ik dan 8 of 9 keer per dag over?Voormiddag, namiddag en avond? Waarom wordt ik ’s nachts dan wakker van de misselijkheid?

Ik was toen 8 weken zwanger. Mijn huisarts schreef me een weekje thuis van het werk. Ik kon niet verder dan een paar meter van mijn toilet weg. De misselijkheid zorgde ervoor dat ik niet meer kon functioneren.


Het weekend kwam na die eindeloze ellendige week. Ik was ondertussen 9 weken ver en deed al niet meer de moeite om nog te proberen eten. Alles wat ik opat kwam er binnen de paar minuten weer uit en scheen de misselijkheid alleen maar erger te maken. Om nog maar te zwijgen van mijn

verbrande slokdarm.


Mijn man had een erg drukke werkweek achter de rug. Hij had me proberen steunen waar mogelijk, maar zag pas echt de impact van mijn toestand in toen hij in het weekend overal halve glazen water

vond. Ik probeerde om niet op te geven. Ik moest drinken! Voor mij, voor de baby. Want zonder

water ga je dood. Wat een zwaar woord. Wat was ik razendsnel van een positieve zwangerschapstest (nieuw leven!) in een bodemloze put gevallen waarin ik het gevoel had dood te gaan. Lag dit aan mij? Waarom kon ik niet aan wat andere zwangere vrouwen moeiteloos schenen te doen? Ik weet hier niets meer van, maar mijn man bracht me naar de materniteit. Daar werd ik onmiddellijk opgenomen. Ik was volledig uitgedroogd en werd aan een infuus gelegd.


“Rust maar mamaatje, je moet je geen zorgen maken, de baby krijgt alles wat die nodig heeft.” Een engel? Een vroedvrouw. Dat is voor mij sindsdien hetzelfde.


In de materniteit werd ik in een pikdonkere kamer gelegd. De klok werd verwijderd, de televisie uit de stekker getrokken. Geen telefoon. Geen bezoek. Enkel mijn man mocht dagelijks tien minuutjes bij mij in het donker komen zitten.


Ontprikkelen noemen ze dat.


Na vijf dagen kwam ik weer tot leven. Hoe laat is het? Welke dag is het vandaag?

Het was heel erg eng om daarna terug naar de “echte wereld” terug te keren. Een wereld vol prikkels die me zonder pardon deden overgeven. De koelkast die open ging. Een man met een sterk parfum. Soep. De vuilbak. Maar ook elke afbeelding van een baby. Of het woord zwangerschap, geschreven of gesproken.


Help!

Dit was mijn eerste kennismaking met overgevoeligheid voor prikkels.


Ergotherapie bij prikkelgevoeligheid tijdens de zwangerschap/door HG

Een ergotherapeut helpt bij het identificeren van de specifieke prikkels die problemen veroorzaken. Vervolgens ontwikkelen jullie samen een strategie om deze te verminderen of te vermijden.

Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat er aanpassingen worden aangebracht in de woon- of

werkomgeving van de vrouw, of dat er specifieke hulpmiddelen worden ingezet om de

prikkelverwerking te ondersteunen.


Een ergotherapeut helpt ook bij het ontwikkelen van methoden die je helpen om te gaan met de emotionele stress die vaak gepaard gaat een zwangerschap. Dit kan variëren van

ontspanningstechnieken tot mindfulness-oefeningen en ademhalingstechnieken.


In conclusie, hoewel er momenteel geen wetenschappelijk bewijs is voor een directe link tussen HG en prikkelgevoeligheid, is er wel onderzoek dat suggereert dat zwangere vrouwen over het algemeen meer prikkelgevoeligheid en emotionele stress ervaren dan niet-zwangere vrouwen. Ook uit de bovenstaande getuigenis blijkt een duidelijke impact van prikkels op HG.


 

Daarom is ergotherapie met focus op prikkelverwerking een goed idee voor

zwangere vrouwen met of zonder HG. Dit om hen te ondersteunen voor een zo

comfortabel mogelijke zwangerschap.

 

Vragen? Opmerkingen? Twijfels?

Contacteer me vandaag nog voor een kennismakingsgesprek. Ik ben gespecialiseerd ergotherapeute

in prikkelverwerking en leg je graag mijn aanpak uit.

Lien Vandoorne

Ergotherapeut - Draagconsulent - Doula i.o.

Lien@prikkelsendragen.com

(+32)487/450 4240 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page