top of page
ill-doula.png

Doula/geboorte coach 

Wat is en doet een doula?

Als doula ben ik er speciaal voor jou en je partner. Tijdens 2 á 3 gesprekken voor jou bevalling wil ik jullie open en objectief informeren rond alles wat met de balling te maken heeft, het verloop maar ook wat jullie keuzes zijn. Ik wil jullie voorbereiden om met een veilig en kracht gevoel te starten aan één van de belangrijkste moment van jullie leven, namelijk de momenten die van jullie ouders gaan maken.   

Tijdens de bevalling kan je op mij rekenen voor emotionele en fysieke steun. Als Doula wil ik een comfort-zone rond jullie als koppel creëren waarin jullie samen kunnen werken aan het verwelkomen van jullie kindje. Uiteraard sta ik jullie bij met raad en daad, water, massage, tegendruk, een schouder, een hand,…vanaf jullie mij nodig hebben tot 2uur na de geboorte.

Mijn uiteindelijke doel is jullie een warme, gouden herinnering te geven aan jullie startmoment als ouders.

Waarom kiezen voor een doula?

Wereldwijd is er onderzoek gedaan naar continue begeleiding tijdens de bevalling in vergelijking met de effecten van de gebruikelijke zorg rond de geboorte. In 2011 werden deze wereldwijde onderzoeken ‘evidence- based medicine’ gebundeld en die conclusie was opmerkelijk.

 

Vrouwen met continue ondersteuning:

  • hadden een opmerkelijk kortere arbeidsduur

  • hadden meer kans op vaginale geboorte

  • hadden minder nood aan pijnstilling

  • waren meer tevreden over de bevalling

  • hadden een baby met hogere apgar-score en een betere gezondheid

Alle gunstige resultaten blijken bij uitstek op te treden als degene die continue ondersteuning verzorgt, geen lid is van de medische staf en ook geen deel uitmaakt van het sociale netwerk van de bevallende vrouw.

De steun die een doula geeft verschilt duidelijk in de steun die een partner of andere bekende kan geven. De aanwezigheid van de doula werkt geruststellend voor je partner, waardoor die meer ruimte krijgt om persoonlijke steun te geven. Met een doula erbij kan de zorg van de moeder gedeeld worden. Je partner krijgt de kans om mee te doen met de bevalling op een manier die prettig voelt.

Wat doet een doula niet?

  • Een doula verricht geen medische handelingen. Ik ben niet opgeleid als vroedvrouw en neem dus ook de plaats niet in van deze prachtige zorgprofessionals.

  • Een doula komt niet tussen het koppel staan, maar steunt enkel jullie beiden tijdens het geboorte proces. Dus partners, ik zet jullie aan het werk! Tenzij je dat niet wilt natuurlijk, dan neem ik graag over 😉

  • Ik neem geen beslissingen in jullie plaats. Ik geef zoveel mogelijk objectieve informatie.

Meer weten? 

Neem contact op voor een vrijblijvende en gratis babbel (20 min)! Dat kan live in de praktijk of online via skype

Welkom!
bottom of page