top of page
ill-doula.png

Geboortebegeleiding met focus op prikkelverwerking

Onder geboortebegeleiding vallen mijn activiteiten als doula of geboortecoach.

Reken op mij voor

- Informatie en advies
- Fysieke en mentale ondersteuning


voorafgaand, tijdens en na de bevalling. Voor jou en je partner.


Zorgprofessionals komen onder meer en meer tijdsdruk te staan. Daarom hebben ze niet altijd de mogelijkheid om jou te begeleiden in de mate die voor jou goed aanvoelt.


Als doula neem ik uitgebreid de tijd voor jou en je partner.

Mijn uiteindelijke doel is jullie een warme, gouden herinnering te geven aan jullie startmoment als ouders.

Voor de bevalling

Tijdens 2 à 3 gesprekken voorafgaand aan de bevalling beantwoord ik al jouw vragen en bekijken we je eventuele bezorgdheden. Ik informeer je over alles wat bij een bevalling komt kijken, hoe het verloopt en wat jullie keuzes daarin zijn.


Ik bereid jullie voor om met een veilig en krachtig gevoel te starten aan één van de belangrijkste momenten van jullie leven.

Namelijk de momenten die van jullie ouders maken.

Tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling kan je op mij rekenen voor emotionele en fysieke steun. Als doula creëer ik een comfortzone voor jullie als koppel. Daarin werken jullie samen aan het verwelkomen van jullie kindje.


Concreet sta ik jullie bij met raad en daad, water, massage, tegendruk, een schouder, een hand, een woordje van comfort…
Ik ben bij jullie vanaf het moment dat jullie mij nodig hebben tot 2 uur na de geboorte.

Waarom kiezen voor een doula?

Er werd wereldwijd onderzoek gedaan naar continue begeleiding tijdens de bevalling in vergelijking met de effecten van de gebruikelijke zorg rond de geboorte. In 2011 werden deze wereldwijde ‘evidence- based medicine’ onderzoeken gebundeld en de conclusie was opmerkelijk.


Vrouwen met continue ondersteuning (bijvoorbeeld door een doula), hadden gemiddeld:


- een opmerkelijk kortere arbeidsduur
- meer kans op vaginale geboorte

- minder nood aan pijnstilling
- een baby met hogere apgar-score en een betere gezondheid


Bovendien waren deze vrouwen meer tevreden over de bevalling.


Alle gunstige resultaten blijken bij uitstek op te treden als degene die continue ondersteuning verzorgt, geen lid is van de medische staf en ook geen deel uitmaakt van het sociale netwerk van de bevallende vrouw. De steun die een doula geeft verschilt duidelijk in de steun die een partner of andere bekende kan geven.


De aanwezigheid van de doula werkt bovendien geruststellend voor je partner, waardoor die meer ruimte krijgt om persoonlijke steun te geven. Met een doula erbij wordt de zorg voor de moeder gedeeld. Je partner krijgt de kans om deel te zijn van de bevalling op een manier die veilig en aangenaam voelt.

Wat doet een doula niet?

Het woord "doula" komt oorspronkelijk uit het Grieks en betekent "dienende vrouw" of "vrouwendienaar".

Ik sta dus tot jullie dienst. Toch zijn er een aantal zaken die ik als doula niet doe.

  • Ik verricht geen medische handelingen. Ik ben niet opgeleid als vroedvrouw en neem dus ook de plaats niet in van deze onmisbare zorgprofessionals.

  • Een doula komt niet tussen het koppel staan, maar steunt jullie beiden tijdens het geboorte proces. We zijn een team. Dus partners, ik zet jullie aan het werk! Tenzij je dat niet wilt natuurlijk, dan neem ik graag over

  • Ik neem geen beslissingen in jullie plaats. Ik geef zoveel mogelijk objectieve informatie.

Welkom!
bottom of page